Ke-Tech Kft.

Anyagvizsgáló eszközök forgalmazása és szervize

ACS A1270 EMAT

Speciális EMAT rendszerű ultrahangos falvastagságmérő:

  • Érintkezésmentes falvastagságmérés (csatoló közeg használata nélkül)
  • Különösen alkalmas bevonatos, festett, revés, érdes, korrodált acél felületeken végzett mérésre
  • Kompakt EMAT vizsgálófejek – elektromágnessel működnek, állandó mágnes felhasználása nélkül.
  • Magas hőmérsékletű felületekhez speciális vizsgálófej áll rendelkezésre
  • A-kép megjelenítés és B-kép felvétel, USB-s adat interfész

 

Leírás

Az ACS A1270 EMAT érintkezésmentes falvastagság mérési megoldás: az ultrahang hullámok keltése és érzékelése EMAT módszerrel történik.

Újdonság, hogy a vizsgálófejekben nincs állandó mágnes, ez a készülék impulzus mágnesezéssel gerjeszt sztatikus mágneses teret. Ez megoldás a hasonló célú EMAT rendeszerekhez képest kompakt mérőfej kialakítást tesz lehetővé (kb. 23 mm Ø), ami nem áll messze a hagyományos piezo vizsgálófejek méreteitől, így a gyakorlatban jól használható. Az állandó mágnes elhagyásának másik nyilvánvaló előnye, hogy a vizsgálófej a célterület felett mozgatható marad (ferromágneses anyagon).

Fémekben – sztatikus mágneses tér jelenlétében — nagyfrekvenciás gerjesztésű tekercs segítségével is létrehozható mechanikai vibráció. A tekercs árama által keltett elektromágneses tér a közelében levő tárgyban örvényáramokat kelt, és a sztatikus mágneses térrel együtt mechanikai erőhatás keletkezik (Lorenz-erő). Az anyag felületére merőleges irányú mágneses térnél a Lorenz-erő a felülettel párhuzamos, ezért transzverzális rezgéshullámok indulnak az anyagban (ezek periódusideje megegyezik a gerjesztő elektromágneses tér periódusával). Az ultrahang jelek érzékelése fordított mechanizmus alapján történik: a mágneses tér jelenlétében az elmozduló anyagrészecskék a mérőtekercsben feszültségváltozást indukálnak, a készülék ezt alakítja át a kijlezőn látható jellé.

Az ACS 1270 az A-kép megfelenítése melett B-kép felvétel lehetőséget is kínál, vizuális segítségként. Magas hőmérsékletű felületek méréséhez speciális EMAT vizsgálófej is rendelkezésre áll (működési tartomány: -20 … 800 °C-ig)

 

Letöltések

ACS A1270 EMAT adatlap