Roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök fogalmazása, szervize, kalibrálása, ipari röntgenátvilágítás
hu  |  en
Bisnode tanusitvany

Rétegvastagságmérők

Különböző fémes és nemfémes alapokra felhordott nemfémes (festék, műanyag, kerámia stb.) és fémes (horgany, réz, cink, kadmium stb.) bevonatok mérésére.

A fémfelületeken felületkezeléssel kialakított bevonatok fontos jellemzője a felületi réteg(ek) vastagsága, ezen is túl pedig a rétegvastagság egyenletessége. A dia- és paramágneses tulajdonságú bevonatrétegek, fóliák vastagságmérésére szolgálnak a mágneses erőhatás változásán alapuló rétegvastagságmérő készülékek, amelyek roncsolásmentes módszerek, de csak akkor alkalmazhatók, ha az alapfém ferromágneses tulajdonságú.

Nem mágneses fémeken kialakított nemfémes bevonatok vastagságának roncsolásmentes meghatározása az ún. örvényáramú módszert hasznosító berendezések alkalmazhatók. Ezen módszer szerint az un. szondán átfolyó nagyfrekvenciás áram az alapfémben örvényáramot hoz létre, amely visszahat a szondára. A kialakuló örvényáram nagysága fordítottan arányos az alapfémen lévő nemfémes bevonat vastagságával.

Ismeretesek még infravörös interferencia, fénytörés, továbbá b-sugár abszorpció mérésén alapuló módszerek is.

A roncsolásmentes módszerek közös jellemzője hogy mérés előtt a készülékeket ismert rétegvastagságú bevonattal/bevonatokkal rendelkező próbatesttel/próbatestekkel kalibrálni kell.

Fémes alapokon

Rétegvastagságmérő fémes felületekhez.

Kalibráló fóliák

Kalibráló fólia - mért vastagsági etalonok (igény esetén nyomonkövethető kalibrációs bizonylattal) Nyomonkövethető pontosságot biztosít a felhasználó saját hordozóján...