Roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök fogalmazása, szervize, kalibrálása, ipari röntgenátvilágítás
hu  |  en
Bisnode tanusitvany

Vickers elven működők

A Brinell-keménységmérés hibája, hogy a golyó átmérőjétől és a terheléstől függ a HB nagysága és így nem ad eléggé jól összehasonlítható értékeket. Ezen kívül nagyobb keménységű anyagok mérésére a golyó torzulása miatt nem alkalmas. A Vickers-keménységmérés részben kiküszöböli a Brinell-vizsgálat hibáit:

- szúrószerszáma gyémántból készül és így a legkeményebb anyagok vizsgálatára is alkalmas,

- a szerszám és az alkalmazott terhelés olyan kicsi, hogy alig észrevehető nyomot hagy, ezért legtöbbször kész tárgyak is károsodás nélkül vizsgálhatók,

- a kis terhelés miatt nem töri át a vékony kérget, tehát cementált felületek keménysége is megmérhető vele,

- a lenyomat felülete arányos az erővel és így az alkalmazott terhelés – bizonyos határok között – nem befolyásolhatja a mért keménységi értéket. A 100 – 300 N között különböző terheléssel mért Vickers keménységek (HV) egymás között összehasonlíthatók.

A Vickers keménységméréshez használt szúrószerszámot úgy alakították ki, hogy a vele mért keménységértékek lehetőség szerint egyezzenek meg a vizsgált darab Brinell keménységével. A Brinell golyó lenyomata 0,25 D ≤ d ≤ 0,5 D értékű, mint leggyakoribb értéket a középértéket d = 0,375 D véve számításba, a gömbhöz a lenyomati kör mentén szerkesztett négyzet alapú gúla lapszöge 136º –nak adódik.

A Vickers keménységmérés szúrószerszáma egy olyan négyzet alapú, egyenes gyémánt gúla, amelynek lapszöge 136º.

 

A telepített gépek pontosságával dolgozó, hordozható keménységmérő készülék.