Roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök fogalmazása, szervize, kalibrálása, ipari röntgenátvilágítás
hu  |  en
Bisnode tanusitvany

Kalibráló laboratórium

2001. decemberében a NAT akkreditáló bizottsága négy területen ítélte oda az akkreditált státuszt a KE-TECH Kft. Kalibráló Laboratóriumának:

Okiratszám: NAT-2-0309/2013

  • Digitális rétegvastagságmérő készülékek kalibrálása (0-5000 mikronig)


  • Digitális ultrahangos falvastagságmérő készülékek kalibrálása (2-450 mm-ig)


  • UV lámpák kalibrálása (0-30000 mikroW / cm2)


  • Ultrahangos anyagvizsgáló készülékek kalibrálása (MSZ EN 12668-1 szerint)

 

A fenti tevékenységek közül a legösszetettebb eljárás az ultrahangos anyagvizsgáló készülékek kalibrálása. Mint az ismeretes, 2000. áprilisában a CEN (Európai Szabványosítási Bizottság) bevezette az EN 12668 szabványsorozatot, amely meghatározza az ultrahangos anyagvizsgáló egységek jellemzésére és ellenőrzésére vonatkozó eljárásokat. Ezt a szabványt a Magyar Szabványügyi Testület 2000. szeptemberében jegyzékes jóváhagyó közleménnyel, MSZ EN 12668 néven nemzeti szabványként tette közzé. A 12668-1 szabvány a vizsgáló készülékekre, a 12668-2 a vizsgálófejekre, a 12668-3 pedig a komplett vizsgálóegységekre vonatkozik.

A KE-TECH Kft. Kalibráló laboratóriuma, a vizsgálókészülékek kalibrálását, a 12668-1 szabvány szerint végzi. A kalibrálási bizonyítvány tartalmazza a mért paramétereket, az egyes értékek kiterjesztett mérési bizonytalanságát, valamint a készülék minősítő lapját. A minősítés alapját a szabványban előírt határértékek, illetve néhány paraméternél (adóimpulzus, frekvenciamenet) az adott készülékre megadott gyári értékek képezik.

A KE-TECH Kft. akkreditált Kalibráló Laboratóriumának tevékenységével célunk az, hogy minél magasabb szintű, a kor követelményeinek maximálisan megfelelő szolgáltatásokkal tudjunk a roncsolásmentes anyagvizsgálat területén dolgozó partnereink rendelkezésére állni.

A vizsgáló- és mérőeszközök által szolgáltatott eredmények érvényessége érdekében a berendezéseket

 • meghatározott időszakonként vagy használat előtt kalibrálni vagy hitelesíteni kell olyan mérési etalonokkal való összehasonlítás útján, amelyek visszavezethetők a nemzetközi vagy nemzeti mérési etalonokra; ha ilyen etalonok nincsenek, akkor a kalibrálás vagy a hitelesítés alapját dokumentálni kell;
 • be kell állítani vagy szükség esetén újra be kell állítani;
 • azonosítani kell, hogy kalibráltságukat vagy hitelesítettségüket meg lehessen állapítani;
 • meg kell védeni olyan behatásoktól, amelyek érvényteleníthetik a mérési eredményt;
 • meg kell védeni károsodástól és állaguk romlásától a kezelés, a karbantartás és a tárolás időszakában.

A kalibrálás és a hitelesítés eredményeiről készült feljegyzéseket és dokumentumokat meg kell őrizni.