Roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök fogalmazása, szervize, kalibrálása, ipari röntgenátvilágítás
hu  |  en
Bisnode tanusitvany

Expozíciós idő kalkulátor röntgenkészülékhez

Az ERESCO MF4 röntgenkészülék beépített expozíciós idő kalkulátora

Az ERESCO MF4 készülékben lévő számítógép képes meghatározni a beállított kV és FFD (fókusz-film távolság) esetén használható legrövidebb megvilágítási időt. Lehetőség van további paraméterek, mint a munkadarab anyaga, vastagsága, a kívánt feketedés, filmtípus, illetve a fókusz-film távolság beállítására és a készülék elvégzi az expozíciós idő korrekcióját, ezzel lerövidítve a munka előkészítésére fordított időt.

A beállításokat a készülék képernyőjén megjelenő menü segítségével végezhetjük el.

Első lépésként az F1 billentyű megnyomásával lépjünk át a következő menüsorra:

 

Az F5 megnyomásával előhívjuk a megvilágítási kalkulátort:

A képernyő középső részén láthatók az általunk elvégzett beállítások értékei (kV, mA, idő), a jobb oldalon pedig az expozíciós paraméterek alapértékei. Az egyes paraméterek a feladatnak megfelelően megváltoztathatók. Ha megnyomjuk az F1 billentyűt, a nyilak segítségével kiválaszthatjuk a vizsgálati darab anyagát:

 

A megfelelő anyag kiválasztását az OK billentyű megnyomásával nyugtázzuk, ezzel a következő paraméter válik kijelöltté. Ha az adott paramétert nem szeretnénk megváltoztatni, a fel – le nyilakkal tovább léphetünk.

Amikor megtörtént az összes paraméter beállítása, az F4 billentyű megnyomásával indíthatjuk a számítást. A mA x min szorzat alapján a készülék beállítja az adott kV és mA beállításhoz tartozó expozíciós időt.

 

Amikor ez megtörtént, nyomjuk meg az F4 billentyűt, a készülék úgynevezett teljesítmény üzemmódra vált, a csőáramot maximális értékre állítja és újraszámolja a megvilágítási időt.

Amennyiben ilyenkor a kV beállítást is megváltoztatjuk, a készülék annak megfelelően ismét kiszámolja a legrövidebb expozíciós időt. A beállítások befejeztével az F5 megnyomásával lépjünk ki a kalkulátorból.

Az így kiszámított értékeket programként is elmenthetjük, majd később ezeket előhívva további felvételeket készíthetünk ugyanezen paraméterekkel.

Abban az esetben, ha a beállítási paraméterek közül csak a fókusz – film távolságon szükséges változtatni, ezt a fentiekhez képest egyszerűbb módon is megtehetjük. Nyomjuk meg kétszer az F1 billentyűt, hogy az alábbi kijelzés legyen a képernyőn, majd nyomjuk meg az F4-et.

 

A jobb oldalon megjelenik a fókusz – film távolság alapértéke inverz kijelzésben.

 

Adjuk meg az új értéket a szám billentyűk segítségével és a készülék kiszámítja és beállítja az új távolsághoz tartozó expozíciós időt.

Ezek után az F1 megnyomásával visszatérünk a normál képernyőhöz és indíthatjuk a felvételt a zöld X-RAY ON gomb megnyomásával.


2011 június 28, kedd - 10:26