Roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök fogalmazása, szervize, kalibrálása, ipari röntgenátvilágítás
hu  |  en
Bisnode tanusitvany

Endoszkóppal vizsgált ágyú

"A 250 éves fegyver gyomrában csupán lomok voltak

Feltárultak az 1724-ben Budán öntött, 24 fontos ágyú titkai: az elsőként elvégzett ipari endoszkópos vizsgálat szép reményekre jogosít föl. Azaz lehetséges, hogy hamarosan eldurranthatják az öreg ágyút. Hasonló korú társa gyomrába még nem pillantottak be.

Megbarnult fadugó, kövek, összeaszott gesztenyék és némi üvegcserép rejtőzött az elsütésre szánt két ágyú belsejében. A vélhetően gyerekek által bedobált lomokat kiszedtük, de ettől még érhet bennünket meglepetés, hiszen a csövek hossza 3,2 méter, ilyen mélyre pedig nem tudtunk benyúlni” – mondta lapunknak Bán Attila százados, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) munkatársa. Mint azt többször megírtuk, a tiszt azt tervezi, hogy ismét működőképes állapotba hoznak egy kevés híján háromszáz esztendős, 24 fontos ágyút. A közintézménynek ebből két példánya van: mivel nem tudható, milyen műszaki állapotúak, a durrantás előtt alapos vizsgálatnak kell alávetni őket. „Jelentős a kockázat, s arról sem szabad elfelejtkezni, hogy ezek valójában ritka és nagy értékű műtárgyak” – mondta Bán Attila.

               

A műszaki vizsgálatra korábban megjelent cikkünk nyomán vállalkozott ingyen a Ke-Tech Kft., amelynek két munkatársa Orentsák Géza irányítása mellett tegnap egy nagy értékű, színes képet közlő ipari endoszkóppal pillantott be az egyik, előzetesen kipucolt, 1724-ben Budán öntött lövegbe. Hamar kiderült, a furat végében fadugó rejtőzik, amelyet egy helyben összeütött célszerszámmal távolítottak el, a maradék szemetet pedig kompresszorral fúvatták ki.

        

A szakemberek egyebek mellett ráleltek a beszegelt gyújtólyukra és az öntésnél támasztékul használt vaspálcák végeire. Kiderült az is, hogy a 24 fontost sokat használták: a lövésnyomok hosszanti csíkokként, illetve kisebb öblökként láthatók belül. „Egy vizsgálat sohasem elég, ezért hamarosan visszatérünk, s egy másik készülékkel még alaposabban átnézzük az ágyút” – összegezte az eredményeket Orentsák Géza. Bán Attila szerint jó reményekkel tekinthetünk a jövőbe.”

Lázin Miklós András

2010-05-06

http://www.magyarhirlap.hu/hirvilag/endoszkoppal_vizsgalt_agyu.html


2010 május 12, szerda - 14:30